Sağlıklı Yaşam için Fiziksel Aktivite ve Beslenme


Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı yaşam, insanların hayat kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden birisidir. Hepimiz kendimize daha iyi bakmamız gerektiğinin farkındayız, ancak yoğun çalışma programları ile dolu iş hayatı ile aile ve sosyal zorunluluklara sahip modern yaşam tarzımız, sağlıklı yaşam sürmemizi zorlaştırıyor. Peki hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile hayal ettiğiniz sağlıklı yaşama kavuşabileceğinizi hiç düşündünüz mü? O zaman daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için ne yapmamız gerekiyor beraber bakalım.

Sağlıklı Yaşam için Ne Yapmalı

Aslında sağlıklı bir yaşam istediğinizde nereden başlayacağınızı bilmek zor olmasa gerek. Bunun için dört basit hedefi gerçekleştirmeniz yeterlidir :

Kilo ver / Dengeli bir diyet yap
Daha fazla egzersiz yap
Stresi azalt Sigarayı bırak (içiyorsanız)

Sağlıklı yaşam için ilk iki temel faktör, dengeli beslenme ve fiziksel aktivitedir. Spor yapmak daha uzun ve hastalıklardan uzak bir hayat için ne kadar önemli ise, vücut için doğru gıdaları yeterli miktarda tüketmekte bir o kadar önemlidir.

Stresin insan sağlığına birçok olumsuz etkisi vardır ve her insan stresin belirtilerini ve zararlarını farklı şekil ve ölçülerde yaşar. Özellikle ileri yaşlarda görülen sağlık sorunlarının altında stres yatmaktadır. Bu nedenler sağlıklı bir yaşam için stresi azaltmak ilk iki madde kadar önem taşır.

Sigara başlı başına ölümcül bir alışkanlıktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) her yıl yaklaşık 4 milyon insanın ölümüne neden olan sigarayı dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan etmiştir. Sağlıklı bir yaşam istiyorsak en başta kötü alışkanlıkları geride bırakmalıyız.

Sağlıklı Yaşam için Dengeli Beslenme

Sağlıklı kilo vermede denge ve çeşitlilik önemlidir. İhtiyacınız olan yeterli kaloriyi protein, karbonhidratlar, yağlar, lif, vitamin ve mineraller ile  dengeli olarak almalısınız. Dengeli beslenme sadece fazla kilolardan kurtulmak için değil ideal kiloya ulaştıktan sonra onu korumak ve yeniden kilo almamak için de gereklidir.

Sadece vücudu aç bırakarak kesinlikle kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı büyük ölçüde yavaşlatır ve enerjiyi saklar.  O yüzden sağlıklı gıdalardan ihtiyacımız kadar yemeliyiz. Temel olarak:

Bol miktarda tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar:

Kepekli tahıllar Yumurta Balık
Sebzeler Yoğurt

Aşağıdaki gıdalardan yeterince aldığınızdan emin olun:

Yağ : Şaşırmayın yağların hepsi zararlı olmadığı gibi zeytinyağı, tereyağı gibi doğal yağlar vücudumuz için gerekli besinlerdir. Vitaminler (çoğunlukla meyvelerden) : günlük çoklu vitamin hastalıklara karşı iyi koruma sağlar.
Su : Su hayat kaynağıdır. Suyu asla ihmal etmeyin.

Aşağıdakilerin tüketimini azaltın:

Trans Yağlar – Özellikle kızartma yağları ve margarin
Şeker
Tuz
İşlenmiş gıdalar
Fast food yemekler
Alkol

Tüm çabalarımıza rağmen, her gün dengeli bir diyet menüsü yemeyi başarmak zordur. Bu nedenle günlük beslenmenizi desteklemek için vitamin ve takviyelerden birini veya birkaçını almayı düşünebilirsiniz, ancak bunları almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Moda diyetlerden kaçının:

Yazarlar tarafından öne sürülen en son “Moda Diyetlere” karşı dikkatli olun. Her insanın metabolizması farklıdır. Yaş, kilo ve yaşam standartları beslenme şeklini etkiler. Bugün internette dolaşan pek çok farklı diyet mevcuttur ve bunlardan her hangi biri size çok iyi gibi gözükebilir. Bu konuda en iyi yol, beslenme uzmanları ve diyetisyenlere başvurarak onların tavsiyelerine göre sağlıklı bir beslenme programı oluşturmanızdır.

Sağlıklı Yaşam için Fiziksel Aktivite

Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalar, sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivite arasında doğrudan bağlantı olduğuu ortaya koymaktadır. Ne kadar hareket ederseniz o oranda yaşam kaliteniz ve zindeliğiniz artar. Haftalık yapılan 150 dakikalık fiziksel aktivite sizi kalp yetmezliği başta olmak üzere pek çok hastalıktan korumaya yardımcı olur.

Günümüzün en büyük sağlık problemlerinden birisi de obezitedir. Kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi rahatsızlıkların sebepleri arasında aşırı kilolar da yer almaktadır. Obeziteye giden yol ise sadece aşırı yemek değil aynı zamanda hareketsiz bir yaşam da bulunmaktadır. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapılması kilo kontrolü ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Fiziksel aktivite denilince hemen aklınıza spor salonunda ağırlık kaldırmak gelmesin. Günlük yaşantınızda yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcuttur. Günlük hızlı tempolu yürümek, koşmak, bisiklete binmek, merdiven inip çıkmak bunlardan yalnızca bir kaçıdır. Hatta spor salonunda yapabileceğiniz pek çok ağırlık çalışmasını evde de yapabilirsiniz. Önemli olan düzenli olarak spor yapmak ve hareketli olmaktır.

Share this content: